Mini-warmtenetten: niet makkelijk, wel haalbaar

,

Warmte is hot! Niet voor niets kwamen op 25 mei meer dan 100 warmte-afficionados bijeen in The Green Village in Delft, om zich te laten informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mini-warmtenetten.

Het mini-warmtenet heeft een hoge aaibaarheidsfactor: het lijkt klein en daardoor overzichtelijk en haalbaar. Dat blijkt helaas iets ingewikkelder te liggen: ook (of misschien juist) het mini-warmtenet is een project voor de taaie volhouder. Jammer, want het kan een uitstekend buurtalternatief zijn dat tussen de individuele warmtepomp en het grootschalige, commerciële warmtenet in zit. Tineke Mook, coördinator warmte van Energie Samen Zuid-Holland, organiseerde de middag en had een ijzersterk sprekersveld bij elkaar gebracht dat alle aspecten van het kleine warmtenet belichtte.

Tineke Mook (op de hoek) had een ijzersterke line-up van sprekers georganiseerd

Van de circa 80 initiatieven die Anne Marieke Schwencke (ASiSearch) in haar Lokale Energie Monitor landelijk signaleert, zijn er slechts 4 operationeel. In Zuid-Holland verkeren er 4 in het stadium van het haalbaarheidsonderzoek en 2 in de ontwerpfase (Poelgeest in Oegstgeest en de Haagse Vruchtenbuurt).

Niels Rood, TKI Urban Energy

Niels Rood van TKI Urban Energy die voor de Topsector Energie werkt aan het programma Uptempo! begrijpt niet waarom het niet sneller kan. Kleiner is sneller geregeld, er is geen vollooprisico, je kunt het sneller bouwen, je kunt ‘kralen rijgen’ en onder de 10 aansluitingen heb je geen leveranciersvergunning nodig. Ook noemt hij partners die de administratie, de exploitatie of de installatie voor je kunnen doen.

 

Gerbert Hengelaar van Next2Company voerde in opdracht van de provincie Utrecht een verkenning naar mini-warmtenetten uit. Zijn conclusie: zowel bij een ‘licht’ als bij een ‘zwaar’ warmtenet, zijn er meer voordelen dan nadelen om aan de slag te gaan.

Wat je ook gaat doen, doe het bottom-up, was de boodschap van Olaf Heinen van 50 tinten Groen Assendorp (Zwolle). Zijn coöperatie werkt letterlijk van tochtstrip naar Buurtplan volgens de Buurtwarmte-aanpak van Energie Samen.

Michelle de Rijke, Van der Feltz Advocaten

Er kunnen dingen en coöperatie willen ook dingen… maar kán het ook? Michelle de Rijke van Van der Feltz Advocaten ziet – onder de nieuwe warmtewet – best mogelijkheden, onder voorwaarden. Maar bij voorbaat opgeven vanwege mogelijke wettelijke barrières is in elk geval niet aan de orde. Een gemeente kan straks ontheffingen verlenen.

Dat de praktijk weerbarstig is, liet Joop Overeem van Alex Energie zien: het project van zijn coöperatie in Rotterdam bleek duurder dan individuele warmtepompen, en zou bovendien langer duren. Maar wie weet, volgende keer beter.

Je kunt alle presentaties hier als pdf vinden:

Anne Marieke Schwencke
Niels Rood TKI Urban Energy
Gerbert Hengelaar Next2Company
Olaf Heinen 50 Tinten Groen Assendorp
Michelle de Rijke Van der Feltz Advocaten