Innovatieve zonprojecten: leren van de voorlopers
Als pionier in de coöperatieve energiesector moet je een lange adem hebben. Onbegrip, regelgeving, onwennige overheden; je komt allerlei barrières tegen. Maar als je die overwint, ontstaan er de mooiste dingen. Dat bleek op 6 april op de bijeenkomst van Energie Samen Zuid-Holland over innovatieve toepassingen van zonopwek.
Cimtay Baki deelde de eerste successen uit de pilot zon op waterbassins van tuinders, uitgevoerd samen met Greenport West-Holland. De installatie van de panelen op waterbassins is weliswaar ingewikkelder (en dus duurder) dan op een regulier dak, maar daar staan een aantal voordelen tegenover: je kunt dubbelzijdige panelen plaatsen dankzij de reflectie op het water, waardoor de opbrengst tot 50% hoger ligt. De koeling door het water is gunstig voor de opbrengst van de panelen; de panelen liggen uit het zicht en zijn dus niet visueel storend; je maakt dubbel gebruik van spaarse ruimte én de tuinder heeft minder last van verdamping en algengroei in zijn bassin. Het vervolg voor deze pilot wordt een oproep aan tuinders om te kiezen voor deze vorm van opwek én om daarin samen te werken met de lokale energiecoöperatie. Je vindt de volledige rapportage op de website van RES Rotterdam Den Haag.
Cesar-batterij
In Brabant werkt energiecoöperatie Energiek Halderberge samen met OM Nieuwe Energie aan het opwekken én leveren van eigen, duurzame en lokale stroom, afkomstig van coöperatieve zonnedaken. De coöperatie sloot onlangs een overeenkomst met de gemeente voor het plaatsen en exploiteren van laadpalen, waarvoor OM de lokale stroom levert. Die lokale levering gebeurt nog slechts op een handjevol plekken in Nederland. Op termijn wil de coöperatie ook een smart grid uitrollen en er zijn plannen voor een cesar-batterij die in de zomer wordt opgeladen met lokale stroom en in de winter zorgt voor verwarming van woningen. Voorzitter Onno Eigeman heeft inmiddels zijn oog ook laten vallen op elektrificering van een laadloskraan in de buurt. Het gaat stap-voor-stap en ook hier geldt: je moet je niet te makkelijk uit het veld laten slaan. “Maar door van alles uit te proberen, open je mogelijkheden”, zegt Eigeman. “Uiteindelijk willen we uitkomen bij een lokaal energiesysteem 2.0.”
Laden met lokale stroom
Het leek van een simpele schoonheid: een overkapping met zonnepanelen op het parkeerterrein van het Dolfinarium in Harderwijk die genoeg leveren voor ladende toeristen en bewoners in de omgeving. De solar carport die energiecoöperatie Endura in Harderwijk wilde aanleggen, bleek echter pal naast een Natura2000-gebied te liggen. Dat betekende veel extra onderzoeken, vergunningen én leges. En dat was slechts één van de problemen die Endura moest oplossen om hun plan te realiseren. Het ontwerp werd ‘niet groen genoeg’ bevonden. Een eigen netaansluiting was een probleem, er moest een MLOEA (‘meerdere leveranciers op één aansluiting’) komen. De inkooporganisatie van de gemeente hield er andere werkwijzen op na dan de coöperatie. Gelukkig kon de coöperatie rekenen op een gemotiveerde gemeenteraad. Inmiddels wekt de solar carport jaarlijks voor € 300.000 aan stroom op, met een rendement van 13%. En er staan 28 laadpalen, met uitzicht op meer. Technisch adviseur Doeko Hekstra kijkt alweer verder: “De volgende stap wordt slim energie delen met het nabijgelegen industrieterrein. “
Projectleiderspool zon
Tijdens de bijeenkomst stelden ook de mensen van de nieuwe projectleiderspool Zon zich voor: Dolf Bierhuizen, Dirk Jan van ‘t Veer, Hans Nieuwpoort, Arie Visser, Cor van der Blom, Kees de Waal, Caroline Vreugdenhil, Baki Cimtay, Alfons Ramb en Arnold Offerhaus. Werkt je energiecoöperatie aan een zonproject en kun je de ondersteuning van een projectleider gebruiken? Meld je dan aan bij alfons.ramb@energiesamen.nu. De projectleiders kunnen voor je aan de slag vanaf het moment dat er een locatie is toegewezen en werken tegen een maatschappelijk tarief.
De presentaties van de bijeenkomst vind je hier.
De Projectcentrale voor lokale energie leidt je stap voor stap, met ondersteuning vanuit de sector, door je project heen.