De gemeenteraadsverkiezingen beginnen NU!
De gemeenteraadsverkiezingen van 2026 lijken misschien nog ver weg, maar politieke partijen zijn nú al bezig met het opstellen van hun verkiezingsprogramma’s. Dit is hét moment voor energiecoöperaties om lokaal van zich te laten horen. Start dus nu met de voorbereidingen!
In dit overzicht van Energie van Utrecht kan je zien op welke momenten richting de verkiezingen jouw energiecoöperatie invloed kan uitoefenen.
Het input geven op verkiezingsprogramma’s is niet moeilijk, maar wél belangrijk, en kan nú al. Daarvoor heeft Energie van Utrecht een voorbeeldmail opgesteld die je kan downloaden en aan je eigen situatie kan aanpassen. Kopieer en plak de tekst altijd in je mailprogramma, en stuur het niet als attachment in Word of pdf. Dan is de kans groter dat het wordt gelezen.
📨 Bekijk hier de voorbeeldmails.
Hoe en naar wie stuur ik de mail?
We raden je aan om de e-mail per partij te sturen en dan die partij in de aanhef te noemen. Het is vaak niet duidelijk wie het verkiezingsprogramma schrijft, dus stuur de e-mail zo breed mogelijk naar de volgende mensen:
- De gemeenteraadsfractie
Kijk op de website van je gemeenteraad voor de e-mailadressen. Vergeet in de grotere gemeenten ook niet de fractiemedewerker (vaak zit die achter het algemene adres, bijvoorbeeld sp@denhaag.nl). Op die website zie je ook welke partijen in de gemeenteraad zitten. Die namen kan je vervolgens gebruiken in de volgende twee stappen. - Het bestuur van de partij
Google bijvoorbeeld op ‘VVD Gouda’ of ‘Maassluis Belang’ om die e-mailadressen te vinden. - De programmacommissie
Als je op de partijpagina bent, moet je soms even zoeken wie dat doet. Sommige partijen hebben er een speciaal e-mailadres voor (iets als programmacommissie@groenlinksrotterdam.nl). Anderen vermelden de leden van de programmacommissie, maar vaak vind je ook niets. Vertrouw er dan op dat de bovenstaande mensen je e-mail naar die commissie doorsturen.
Webinar
Energie Samen organiseert een webinar over dit onderwerp. De sprekers, Jan Pieter van der Velde en Lieke van Son, brengen hun ervaring uit de lokale politiek én de coöperatieve praktijk mee en delen praktische tips over hoe energiecoöperaties effectief kunnen inspelen op het verkiezingsproces in hun gemeente.
⇒ Meld je hier aan voor het webinar
Denk ook aan het Warmteprogramma
Het warmteprogramma staat geheel los van de verkiezingen, maar moet wel eind 2026 klaar zijn. Veel gemeenten zijn hier dus al aan begonnen. Ga in gesprek met de beleidsmedewerker-warmte, drink een kop koffie met de wethouder en ga eens langs bij de gemeenteraadsfracties. Of zoek je collega-coöperaties op en schrijf samen een input, zoals de coöperaties in de stad Utrecht gaan doen.
Vragen? Neem contact op met Ivo Thonon: ivo@energievanutrecht.nl. Of met Paulien Alblas: paulien.alblas@energiesamen.nu.