Zon plus natuur en zon plus koeien. Er kan meer met zon-op-land
Verslag van de bijeenkomst Natuurinclusief en met slim ruimtegebruik je zonproject ontwikkelen
In onze volle provincie is het vechten om ruimte voor zon-op-land. Door functies slim te combineren, vergroot je je kansen op succes. Dat was de boodschap van de bijeenkomst over zonopwek van 20 juni.
Als energiecoöperaties werken we met duurzame opwek allemaal aan het klimaatprobleem. Maar natuurbehoud en biodiversiteit zijn minstens zo belangrijk voor het tegengaan van opwarming van de aarde. Daarom is het uitgangspunt van de Natuur- en milieufederaties (NMF): draag met je opwek meteen bij aan natuurbehoud en -herstel en zie dat niet als sluitstuk, maar een uitgangspunt bij de aanleg van je wind- of zonnepark. Madeleine Braakman, regisseur klimaat en energie bij NMF, onderbouwde met feiten en cijfers de urgentie hiervan: “In de klimaatcrisis is het onderdeel bedreiging van de biodiversiteit het ernstigst. En Nederland blijft in Europa enorm achter als het gaat om natuurbehoud. Als je één ding meeneemt uit deze presentatie, laat het dan dit zijn: de natuur moet de basis zijn van je project.” Een bijenhotel of wat struiken rondom zijn daarbij niet voldoende. In haar presentatie (onderaan) vind je onder andere de 6 stappen die je kunt zetten bij de aanleg van een natuurinclusief zonnepark. Aarzel ook niet om de NMF in te schakelen voor advies, om mee te kijken met de business case of je subsidieaanvraag, of om mee te gaan wanneer je de gemeente wilt overtuigen.
Ecologisch park met zonnepanelen
Coöperatie DeA in Apeldoorn kreeg 92% van de leden mee toen ze plannen maakten voor Zonnepark Klarenbeek, terwijl er eerst veel weerstand tegen dit project leek te zijn. Na veel inspraakmogelijkheden en een intensieve communicatiecampagne waren uiteindelijk in 6 weken alle zondelen voor de 42.000 panelen verkocht, met 50% eigendom voor de coöperatie. Dat lukte, aldus communicatiemedewerker Gertine Wilders, door keer op keer te vertellen waarom de combinatie van duurzame opwek en natuurbehoud zo belangrijk is. In de plaats van mais en grasland is er nu een ‘ecologisch raamwerk’ aangelegd, met snelwegen voor de naastgelegen dassenburcht. Ook wanneer de zonnepanelen aan het einde van hun levensduur zijn gekomen, blijft er dus een waardevol perceel over. Het houdt niet op bij de aanleg, waarschuwde Wilders: wie had er bijvoorbeeld bij stilgestaan dat de ecologische poelen doodse plasjes zouden worden door de schapenpoep? Dat probleem is inmiddels opgelost, maar je moet onderhoud dus wel meenemen in je plannen.
Rechtopstaande panelen
Vrijstad Energie (Culemborg) importeerde als eerste Nederlandse coöperatie een idee uit Duitsland: rechtopstaande zonnepanelen. Het voordeel: tussenin kunnen de koeien grazen, je rijdt er gewoon met je tractor tussendoor en omdat de panelen tweezijdig zijn, vang je meer zon dan met een traditionele zuid-opstelling. “De opbrengst per hectare is niet per se hoog, maar gerekend per piekuur scoor je geweldig”, aldus projectleider Arjen Schamhart. Ook hier een waarschuwing: een boer raak het mestrecht op het land kwijt wanneer er zonnepanelen op staan. LTO denkt nog na hoe dat in dit geval opgelost kan worden.
Verrijdbare panelen?
Arthur Hilgersom van Energie Samen Zuid-Holland sloot de bijeenkomst met een oproep: wie denkt er mee met de bollenboer die verrijdbare zonnepanelen wil neerzetten op de (steeds wisselende) percelen die braakliggen? Hij zoekt een slim mobiel systeem. Meld je briljante ideeën hiervoor bij arthur.hilgersom@energiesamen.nu
Meer zien:
- Alle presentaties
- De uitslagen van de mentimeter
- Ook interessant in dit verband: het coalitieakkoord van de provincie Zuid-Holland en de Contouragenda Natuurinclusief Zuid-Holland