Primeur op Flex-bijeenkomst: eerste particulieren krijgen al lokale stroom

Energie Samen Zuid-Holland had gisteren de primeur: het matchen van lokale opwek en lokale levering aan particulieren tegen kostprijs+ is een feit! De Achterhoekse coöperatie Agem doet het gewoon al. En de 85 aanwezigen bij de bijeenkomst in The Green Village zouden het ook graag willen: local for local.

Overal in het land – bij OM Nieuwe Energie, bij coöperatie Sterk op Stroom, bij Energie Samen en bij De Windvogel en het Vlaardings Energie Collectief – wordt koortsachtig gewerkt aan manieren om lokaal op te wekken en (slim) lokaal te delen tegen een niet-commerciële prijs. Je ontlast het hoofdnet, de baten blijven in je eigen omgeving én je geeft mensen met een smalle beurs de kans goedkope energie af te nemen.

Dat energiecoöperaties het nog niet op grote schaal zo doen, komt omdat het ingewikkeld is. Er komt veel bij kijken om een ogenschijnlijk simpel concept te realiseren. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je het hele jaar door voldoende lokale energie hebt, ook als het een keer niet zonnig is en niet waait? Hoe voldoe je aan wettelijke eisen? Hoe zorg je dat je als organisatie voldoende professioneel wordt om het allemaal voor elkaar te krijgen? Het lukt OM Nieuwe Energie al om bedrijven lokaal te leveren, maar grootschalige levering aan consumenten heeft (voorlopig) nog veel haken en ogen.

Toch is het volgens Siward Zomer de toekomst van energiecoöperaties: duurzaam, lokaal en goedkoop leveren aan leden. Het is een kwestie van tijd, maar minder tijd dat je zou denken.

Lees meer over Flex in het dossier op de Energie Samen Kennis Academie.

Bekijk hier het filmpje Energie tegen eerlijke kostprijs van Agem