Inclusieve energietransitie? Laten we eindelijk iets gaan doen!

Over één ding was duidelijk iedereen het wel eens op de bijeenkomst Energietransitie voor iedereen: er moet nu snel iets gebeuren. Stop met consultants, hou op met onderzoek en ga gewoon aan de slag om te zorgen dat er niemand achterblijft bij de energietransitie. Houria Tourich, milieucoach in Bospolder-Tussendijken zei het zo: “Hou op met zeggen dat je ambtenaren hier geen tijd voor hebben. Als je geen tijd hebt, leg het dan terug bij de inwoners van je gemeente. Wij staan klaar.”

Inderdaad zijn er talloze voorbeelden van burgers die zelf het heft in handen hebben genomen om hun mede-wijkbewoners een handje te helpen. Mohamed El Menhali zet jongeren in de Schilderswijk in bij verduurzamingsmaatregelen. Josee van Linschoten neemt bij haar bedrijf WijkEnergie Werkt iedereen in de wijk aan die zonnepanelen wil leren installeren en levert er zelfs een elektrische fiets bij als dat nodig is. Rachad Ghaddoura leidt met coöperatie Hoom binnenkort landelijk handenvol energieconciërges op. En Ifor Schrauwen heeft een groep mensen om zich heen verzamelt die aan huis tochtstrips en radiatorfolie komen aanbrengen. Gratis.

Allemaal lopen ze echter tegen hetzelfde aan: er is geen structurele ondersteuning, het is sappelen van subsidiepotje naar subsidiepotje. En dat terwijl WijkEnergie Werkt bewijst dat er gewoon een verdienmodel mogelijk is, wanneer je de mogelijkheid krijgt een volwaardig bedrijf op te zetten.

Gedeputeerde Berend Potjer pleitte ervoor de succesvolle projecten vast te leggen, zodat ze als voorbeeld kunnen dienen voor andere gemeenten. Maya van der Steenhoven, die de middag presenteerde, vatte het zo samen: “De verandering die we nodig hebben, zit hier,” en beloofde een vervolgbijeenkomst om concrete stappen te zetten.