Home Masterclass ‘Van aanzoek tot zweep: het alfabet voor samenwerken met bewonersinitiatieven’

Masterclass ‘Van aanzoek tot zweep: het alfabet voor samenwerken met bewonersinitiatieven’

De participatiecoalitie organiseert een masterclass bewonersparticipatie voor gemeenteambtenaren die werken aan de Transitievisie Warmte of wijkuitvoeringsplannen.

Een van de belangrijkste uitdagingen van de warmtetransitie is zorgen dat uiteindelijk iedereen in een wijk, buurt of dorp meedoet. De urgentie is duidelijk, maar de vraag hoe je het voor elkaar krijgt leeft in iedere gemeente. Want hoe dichter je bij de woning van mensen komt, hoe gevoeliger het onderwerp blijkt. Tegelijk ontstaan er steeds meer initiatieven van georganiseerde bewoners die wél willen. Veel gemeenten juichen dit toe. Maar in de praktijk blijkt het niet altijd makkelijk om zulke initiatieven een duidelijke positie te geven in het lokale beleid.

De Participatiecoalitie begeleidt inmiddels bijna 200 bewonersinitiatieven om ze beter samen te laten werken met hun gemeente. In deze masterclass delen we lessen uit de praktijk. We gaan daarbij specifiek in op hoe je als lokale overheid zorgt dat de motivatie die aanwezig is bij een deel van de wijkbewoners een vliegwiel wordt voor de warmtetransitie. Hoe zorg je samen met bewoners dat de Transitievisie Warmte sterker wordt? En welke rollen kunnen bewonersinitiatieven spelen in de ontwikkeling en uitvoering van een wijkuitvoeringsplan? Welke uitdagingen kom je tegen, en hoe ga je daarmee om?

De sessie wordt gegeven door Jan Zuidhof (HIER) en Gerwin Verschuur (Energie Samen Buurtwarmte). Meer sprekers volgen nog.

Datum en tijd: 25 maart 15:00 – 16:30

Aanmelden kan via de website van HIER Opgewekt.

Op 8 april organiseert de participatiecoalitie ook een masterclass voor bewonersinitiatieven: ‘Serenade of stormram; hoe breek je door de barricades van de gemeente?’. Meer informatie hierover volgt via deze website.

 

Datum

25-03-2021
Expired!

Tijd

15:00 - 16:30

Meer info

Read More

Locatie

Online
Categorie

Organisator

Participatiecoalitie
Website
https://departicipatiecoalitie.nl/
Read More