Home Events Cursus begroting en jaarrekening voor energiecoöperaties (2)
financiën van je energiecoöperatie

Cursus begroting en jaarrekening voor energiecoöperaties (2)

Wil je weten hoe je als bestuurder van een energiecoöperatie je eigen begroting en jaarrekening kunt lezen om samen verantwoorde beslissingen te nemen? Dan is deze online cursus van Kees de Jong (www.keeshorden.nl) een aanrader. In deze basistraining leer je in vier dagdelen uit welke elementen je begroting opgebouwd moet zijn en hoe je daar samen naar kunt kijken vanuit risico’s en investeringsbeslissingen. Aan einde van de training kun je met deze kennis beter je begroting en jaarrekening onderbouwen naar je leden, partners, gemeenten, etc. Je kunt beter naar risico’s en resultaat van de begroting kijken, hebt inzicht in hoe gezond je organisatie is en kunt dat ook aan anderen uitleggen.

Opzet van de training
4 online trainingsdagen waarin je alles leert over Balans opmaken en lezen, Winst en Verliesrekening, liquiditeit/kasstroom overzicht en Businesscase.

  1. De Balans. Wat is de verwachte financiële situatie, wat is het vermogen en wat zijn de risico’s die aan de situatie is verbonden? Je krijgt inzicht in de solvabiliteit, een belangrijk aspect bij investeringsbeslissingen en bij het verkrijgen van financiering bij banken
  2. Winst & Verliesrekening of ook wel exploitatierekening genoemd. Kort gezegd gaan we er op voor of achteruit lopende het jaar en wat zijn de risico’s die bij dit overzicht aan het licht komen? Wat is het rendement.
  3. Liquiditeitsbegroting of ook wel Kasstroomoverzicht. Hoe zit het met de in- en uitgaven lopende het jaar, hebben we voldoende middelen lopende het jaar beschikbaar?
  4. De businesscase. Een toelichting op de begroting, wat betekenen de cijfers in de context van jouw energie coöperatie? Is het zinvol en verstandig om te investeren? In dit dagdeel komen alle onderdelen van de vorige sessies terug.

Data
Maandagochtend 23 & 30 oktober en 6 & 13 november 2023 van 9.30-13.00. De cursus wordt niet opgenomen, houd er dus rekening mee dat je de bijeenkomst niet terug kunt kijken.

Kosten
€ 500 excl. btw per coöperatie.

Aantal deelnemers
We houden het aantal deelnemers met opzet beperkt, zodat iedereen voldoende aan bod komt. Er kunnen 4-5 coöperaties deelnemen met 2 deelnemers per coöperatie.

Van ieder deelnemende coöperatie wordt gevraagd om hun begroting en jaarcijfers te delen. Dit materiaal wordt onderdeel van de cursus. We vragen alle deelnemers en de docent om hiervoor een geheimhoudingsverklaring te tekenen.

Datum

30-10-2023

Tijd

09:30 - 13:00

Kosten

€500,00

Locatie

Online
Categorie
Energie Samen Zuid-Holland

Organisator

Energie Samen Zuid-Holland
Email
info@energiesamenzuidholland.nl
Website
https://www.energiesamenzuidholland.nl/