De coöperatieve Programma Verantwoordelijke Partij

Binnen de coöperatieve beweging voor duurzame energie is een sterke beweging die niet alleen lokaal eigendom, maar ook zelflevering als doel heeft. Want de elektriciteit die je opwekt met je eigen coöperatieve windmolens of zonnepanelen zou ook zonder tussenkomst van (commerciële) partijen aan de leden van de coöperatie geleverd moet kunnen worden. Daarvoor hebben we een coöperatieve Programma Verantwoordelijke Partij nodig.

Wat is een coöperatieve Programma Verantwoordelijke Partij? Bekijk het filmpje en lees de volledige toelichting helemaal onderaan de pagina.

De coöperatieve productie is voldoende voor circa 250.000 huishoudens en (slechts) 50.000 huishoudens (20%) zijn klant/lid bij een coöperatieve elektriciteitsleverancier. Tot nu toe komt minder dan 20% van de coöperatief opgewekte duurzame elektriciteit terecht bij de leden van die lokale energiecoöperaties.

Daarbij komt dat ook áls leden van energiecoöperaties hun eigen stroom wel kunnen kopen, er altijd sprake is van de tussenkomst van een commerciële Programma Verantwoordelijke partij (kortweg PV-partij). Deze functie is de enige in de elektriciteitsketen die tot nu toe nog niet coöperatief belegd is. Met lokaal eigendom van de elektriciteitsvoorziening bedoelen we alle schakels in de keten met uitzondering van het elektriciteitsnet.

Energie Samen wil de functie van PV-partij coöperatief te beleggen, zodat de winsten binnen het eigen systeem blijven. Daarbij betekent lokale zeggenschap over de PV-partij dat deze partij kan gaan fungeren als aanjager van de energietransitie en stimulator van lokaal eigendom.