• VERHAAL ZON-INITIATIEF

Coöperatie Groen Hofzicht

60 huishoudens realiseren een energiebedrijf op het dak van Aegon in Den Haag

Coöperatie Groen Hofzicht stak honderden uren in de realisatie van een zonnepark op het dak van financiële dienstverlener Aegon. Een van de zeven initiatiefnemers is Max Koninkx. “Aegon had zelf ook plannen voor zonnepanelen”, vertelt hij. “Maar met 2.500 werknemers zouden de 539 panelen slechts 1 procent van de jaarlijks benodigde energie opwekken. Dat was geen positieve businesscase en dus zagen ze er vanaf. Toen ontstond het idee van een postcoderoosproject, zodat mensen in de buurt zonder eigen of geschikt dak toch konden profiteren van zonne-energie.”

“Het mes sneed aan drie kanten”, vervolgt Koninkx. “Bewoners konden hun spaargeld beter laten renderen en iets goeds doen voor de huidige samenleving en de toekomstige generatie. Aegon wilde daar met het project ook een positieve bijdrage aan leveren en tevens maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor de gemeente Den Haag is hun deelname een stap in de richting op weg naar een klimaatneutrale en duurzame stad.” Eind mei 2017 was zonnepark Groen Hofzicht volledig operationeel. De komende vijftien jaar leveren de panelen 1.100 MW groene stroom en een besparing van 953 ton CO₂ op.

De zestig huishoudens legden via de coöperatie 177.870 euro in. Aegon stelde het dak kosteloos beschikbaar én betaalde de hoofdbekabeling. “Dat was een enorme geste”, zegt Koninkx. “Daardoor is er een mooi resterend bedrag waarover we in de Algemene Ledenvergadering beslissen wat we ermee gaan doen. Naast het aanhouden van een reserve voor de toekomst kan dat het eenmalig terugbetalen van een bedrag per paneel of een reservering voor een nieuw duurzaam project zijn. Of een combinatie van beide. Ook van de gemeente kwam een belangrijke bijdrage in de vorm van een startsubsidie. En ze stonden ons bij met kennis en kunde. Van Klimaatfonds Den Haag en Fonds 1818 kregen we duurzaamheidssubsidies. BTW vroegen we terug over door de coöperatie betaalde rekeningen van onder meer de leverancier en installateur.”

Bron: Hier Opgewekt

Meer weten?

Aegon maakte samen met Groen Hofzicht dit filmpje.