• VERHAAL ENERGIEBESPARING-INITIATIEF

Feestje rondom je energierekening

Coöperatie 070Energiek organiseert sinds eind 2014 in Den Haag zogenoemde EnergyParty’s bij mensen thuis. Binnen twee uur weten de deelnemers alles over hoe zij energie kunnen besparen. Alexander van de Beek, coöperatie 070Energiek: “In het programma behandelen we de energierekening, vergelijken het gebruik tussen de deelnemers en gaan in op de thema’s besparen, opwekken en inkopen. Aan de hand van vijftig maatregelkaarten geven we mensen inzicht in zowel kleine als grote investeringen die invloed hebben op hun energiegebruik. Als deelnemers dat willen, krijgen ze achteraf een aanbod van een leverancier. Als coöperatie ontvangen we daarvoor een fee.”

Voor een beter resultaat werkt 070Energiek tijdens de EnergyParty’s met betaalde facilitators in plaats van met vrijwilligers. Van de Beek: “Voor een vrijwilliger is de tijdsinvestering groot. En bovendien ebt het enthousiasme na de zoveelste party weg. Van gemeente Den Haag krijgen we een vergoeding per deelnemer. En met een subsidie van Stichting DOEN optimaliseren we het programma voor verdere opschaling. Zo ontwikkelen we een planningstool en een digitale database waarmee we het rendement van de EnergyParty’ kunnen bijhouden en aantonen.”

De teller van de EnergyParty staat inmiddels op 139. Daarmee zijn 625 huishoudens in de Haagse regio bereikt. Van de Beek: “De helft van de deelnemers heeft vooraf niets met duurzaamheid. We bereiken dus niet alleen de voorlopers, maar ook de grote kritische massa. Na afloop gaat 99 procent met nieuwe kennis en inzichten naar huis. Hoewel we in de regio Den Haag nog lang niet uitgefeest zijn, zoeken we naar serieuze partijen elders in het land. Ze hoeven het concept niet te kopiëren, maar kunnen het sámen met ons doen.”

Bron: Hier Opgewekt

Skip to content