Contact
KDLab
Schieweg 15a, unit A38
2627AN Delft
info@energiesamenzuidholland.nl
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten die Energie Samen Zuid-Holland organiseert?
Tweeluik ‘De kracht van bewonersinitiatieven in wijkuitvoeringsplannen’
De kracht van jouw bewonersinitiatief in het wijkuitvoeringsplan’ (1 van 2)
Binnenkort klopt de gemeente op de deur van jouw initiatief: Ze willen hulp om van het aardgas af te gaan. Ze komen bij je met de vraag: Kan jouw initiatief samen met de gemeente een wijkuitvoeringsplan ontwikkelen? Want wie weet nu beter hoe woningen, buurten en wijken van het gas afgaan, dan jij als bewoner zelf?
In deze sessie beantwoorden we een aantal vragen: Wat is een uitvoeringsplan nu eigenlijk? Hoe kan jij jouw kracht, kennis en ervaring op een goede manier inbrengen? En hoe kan je er een feestje van maken? Klein beginnen en energie besparen, groot denken en plannen maken.
Wanneer?
Voor wie?
Voor deelnemers van warmte-, buurt- en energie-initiatieven, energiecoöperaties. Ook betrokken medewerkers van gemeenten zijn welkom!
Waar?
Digitaal. Je ontvangt de Zoom link kort voor het begin van de sessie.
Aanmelden
Je kan gratis deelnemen aan de sessie door je uiterlijk woensdag 16 nov hier aan te melden. Je ontvangt donderdag 17 nov de Zoom-link via de mail.
Resultaat
De kennissessies van Buurtwarmte zijn altijd een wisselwerking tussen inhoudelijke kennis, interactie en praktijkvoorbeelden. Aan het einde van de sessies ken jij de kracht van bewonersinitiatieven. Je bent toegerust om met jouw initiatief aan de slag te gaan met wijkuitvoeringsplannen, ofwel door deze zelf te ontwikkelen of door aan te sluiten als belangrijke partner in het traject van de gemeente. Jij begrijpt de grote uitdaging van de gemeente en hoe je elkaar kan versterken. Ook weet je waar je terecht kunt voor meer informatie en vragen.
Achtergrond
Gemeenten zijn verplicht om een wijkuitvoeringsplan op te stellen voor de wijken die voor 2030 van het aardgas af gaan. Een wijkuitvoeringsplan – afgekort ‘WUP’ – geeft aan hoe een gemeente van plan is haar wijken aardgasvrij te maken. Wijkuitvoeringsplannen worden opgesteld als opvolging op de Transitievisie Warmte. Bewonersinitiatieven zijn goed in die onderdelen van een WUP die voor gemeenten cruciaal zijn. Wij brengen bewoners bij elkaar en brengen lokale kennis in, in een technische wijkanalyse. Bewoners kijken met een unieke bril – noem het een ingezoomde lens – naar hun buurt/wijk. Zij lopen dagelijks langs de onbenutte parels van de wijk: Lege daken, open wateren en onbenutte gebouwen. Gemeenten kunnen ondersteund worden om op een nieuwe manier te kijken naar de potentie van lokale warmtebronnen, opslag en systeemintegratie in een wijk. Deze twee onderwerpen, bewonersparticipatie en lokale warmte, kunnen makkelijk ondersneeuwen in het systeemdenken van de gemeente. Dit terwijl wij vanuit fijnmazigheid en kleinschaligheid een enorme impact kunnen brengen. Het geheel is meer dan de som der delen.